HTML

Shalom gyülekezet (Shalom Khangeri)

A Shalom gyülekezet 2014-ben újult meg néhány cigány keresztény indíttatására, akik azt megelőzően már egy ideje közösen imádkoztak a cigányságért, illetve együtt tanulmányozva a Szentírást, építették egymás hitét. Célunk volt, hogy a cigány emberek számára érthetően és a Szentíráshoz hűen át legyen adva Jézus Krisztus megmentő üzenete, vagyis az Evangélium. Meggyőződésünk, hogy egészséges cigány önazonosság-tudattal lehet csak hosszútávon hiteles keresztény életet élni. Ebből következően úgy gondoljuk, hogy Isten nem akar egy cigány emberből más nemzetiségű személyt faragni, hanem azt akarja, hogy mindenki akként dicsőítse és szolgája Istent, amilyen származásúnak Ő megteremtette. Ezzel azt szeretnénk elérni, hogy az ide lejövő emberek Istenről egy józan, valóságos és megfogható képet kaphassanak, akire később rá merjék bízni az egész életüket. Azt szeretnénk, ha ezen a helyen, vagyis a gyülekezetünkben a cigányság azt érezné, hogy megtalálta a helyét. Istentiszteleteinket minden szombaton délelőtt 10:30-tól tartjuk. Cím: Bp.19.ker.Üllői út 206/b...e-mail: salomgyulekezet@gmail.com...facebook: Shalom...Instagram: Salomgyulekezet... Ha bármilyen kérdésed van, hagyj üzenetet a megadott címeken, vagy hívj fel. Mobil: 06707010029 Isten képes megváltoztatni az életedet! Várunk szeretettel!

Friss topikok

Kik vagyunk és mik a céljaink

2014.07.17. 18:27 Shalom gyülekezet

                                                                     

 Kik vagytok?

 

 A Shalom Khangeri 2006-ban alakult néhány – többségében – cigány keresztények kezdeményezésére, akik ezt megelőzően már egy ideje közösen imádkoztak a cigányságért, illetve együtt tanulmányozva a Szentírást, építették egymás hitét.

A Shalom Khangeri, Isten értelmezésében, egy alapvetően kálvini irányzatot követő, protestáns, evangéliumi, és klasszikus pünkösdi hitelveket valló keresztény cigány közösség.

Protestánsnak lenni – értelmezésükben – nem jelent mást, mint a Szentírás bizonyságtétele melletti kiállást, Krisztus egyházának reformálását, azaz folyamatos megújítását Isten kijelentett akaratához igazítása érdekében.

A közösség evangéliumi megközelítésének lényege, hogy Jézus Krisztus hitünk középpontja.

A klasszikus pünkösdiség a személyes Istenélményt, a Szentszellem bemeríttetést, illetve a kegyelmi ajándékokkal való élést és szolgálatot jeleníti meg az egyházközösség hitéletében.

 

1. Miért alakult a Shalom Khangeri?

 

Azért alakultunk, hogy a cigány emberek számára érthetően, és a Szentíráshoz hűen át legyen adva Jézus Krésztus megmentő üzenete, vagyis az evangélium. Emellett azért is, hogy legyen egy olyan keresztény közösség, ahol a cigányság kulturális különbségei is figyelembe vannak véve.

 

2. Miért van szükség cigány gyülekezetre?

 

Amiért magyar vagy minden egyéb népcsoport számára létre jött gyülekezetekre is. Mivel maga Isten is figyelembe veszi az ember kultúráját, illetve szokását akkor, amikor megszólítja őt. Kik lenének mi, hogy ha nem ugyan ezt tennénk.

 

3. Kikből áll a Shalom Khangeri?

 

Gyülekezetünkben a cigányság több rétege is megtalálható. Vannak fiatalok és idősebbek, régebbi hívők és friss keresztények, és vannak köztünk oláh cigányok, és magyar cigányok is. Meggyőződésünk az, hogy cigányként is tudunk hiteles, hitgyakorló keresztények lenni.

 

4. Mit képviseltek a cigánysággal kapcsolatban?

 

Meggyőződésünk, hogy egészséges cigány önazonosság-tudattal lehet csak hosszútávon hiteles keresztény életet élni. Ebből következően úgy gondoljuk, hogy Isten nem akar egy cigány emberből más nemzetiségű személyt faragni, hanem azt akarja, hogy mindenki akként dicsőítse és szolgája Istent, amilyen származásúnak Ő megteremtette.

 

 

5. Hányan és milyen időközönként jártok össze?

 

Gyülekezetünk jelenleg a kisebb létszámú, és ez által közvetlenebb, családiasabb közösségekhez sorolható. Minden vasárnap olyan nyitott Istentiszteleteteket tartunk, ami a Krisztust még nem ismerő érdeklődőknek és a Krisztust már követő hívőknek egyaránt szól. Egyelőre hétfőn és csütörtökön Kőbányán és Csepelen kis csoportos házi összejöveteleket tartanak a környéken élő gyülekezeti tagok számára. Ezeken a házi összejöveteleken a keresztény hitünk megélésének gyakorlatban való megvalósításáról beszélgetünk. Segítünk és tanácsot adunk egymásnak, és együtt imádkozunk. Mind e mellett van egy olyan rendszeres alkalmunk is, aminek a célja, hogy azoknak az érdeklődőknek segítsen, akik Krisztus iránt érdeklődnek

 

6. Említetted, hogy a kisebb közösségekhez tartoztok. Célotok-e a létszámban való növekedés?

 

Természetesen, hiszen az „Isten akarata az, hogy minden ember megtérjen”, de azon vagyunk, hogy ne csak létszámszerűen növekedjen a gyülekezetünk. Szeretnénk, ha az ide lejáró emberek valóban megélnék a keresztyén életüket a hétköznapjaikban is, hogy ne csak hétvégi keresztények legyenek.

 

7. A színpad elé menéssel és a megtérő ima elmondásával a ti meglátásotok szerint kereszténnyé lehet-e az ember?

 

 

Mi nem sietettjük az ide látogató Istennel ismerkedő emberek megtérését, hanem időt adunk nekik arra, hogy egy megfontolt, józan döntést tudjanak hozni Krisztussal kapcsolatban. Az újszövetségben nem látunk rá példát, hogy a megtérés (megfordulás) az egy ceremóniához, illetve liturgiához lenne kötve, maximum a megtérésnek ezek mint mellék termékei lehetnek. Ezzel elkerüljük azt, hogy olyan emberek is hívő kereszténynek legyenek titulálva, akik csak ismerkednek Jézussal. Ez nekik is jó, hiszen nem kell becsapniuk saját magukat és másokat.

 

 

8. Kik szolgálhatnak nálatok:

A gyülekezetünkben bárki szolgálhat, kortól, nemtől függetlenül. Szeretnénk eloszlatni azt a téves tanítást, hogy például nők igével nem szolgálhatnak, illetve azt, hogy valami „különleges kenettel” kell rendelkezni ahhoz, hogy szolga lehessen a hívő, ami a cigány keresztényeknél sokszor előfordul. Valljuk, hogy a keresztény újjászületett embernek Isten szolgálata egyben kötelessége is.

 

9. Ki a szolgálatotok célközpontja:

A szolgálatunk célközpontja az egész cigányság. Ez nem azt jelenti, hogy a más nemzetiségű embereket nem látnánk szívesen, sőt, nagyon örülünk nekik. Viszont nem jellemző, hogy megmaradnának huzamosabb ideig a gyülekezetünkben, hiszen gyülekezetünk a cigány kulturális motívumokat veszi előtérbe.

 

10. A szolgálatotokban mit tartotok fontosnak?

 

Azt, hogy az embereket tanítvánnyá tegyük, ne csak feledékeny hallgatókká és némán bólogató követőkké, akik nem értenek, és nem mernek kérdezni.

Fontosnak tartjuk, hogy a hozzánk járó emberek értsenek és felmerjék tenni minden kérdésüket.

 

11. Mik a fő céljaitok?

 

Célunk a cigánysághoz eljuttatni a tiszta, szélsőségektől mentes evangéliumot. Mindezt olyan érthető módon, hogy a cigányság minden rétege megértse, és ez által Jézus Krisztus megváltó üzenete valóságossá és megfoghatóvá váljon számukra.

 

Célunk az is, hogy létrehozzunk egy olyan cigány közösséget, ahol az Isten iránt érdeklődő cigányok, akár oláh akár magyar cigány, azt érezhesse, hogy elfogadják, szeretik és támogatják őt. Ezért bátran felmerhessék tenni Istennel kapcsolatos kérdéseiket, és megoszthassák látásmódjukat egy-egy dologgal kapcsolatban. Ezzel azt szeretnénk elérni, hogy az ide lejövő emberek Istenről egy józan, valóságos és megfogható képet kaphassanak, akire később rá merik bízni az egész életüket. Azt szeretnénk, ha ezen a helyen, vagyis a gyülekezetünkben a cigányság azt érezné, hogy megtalálta a helyét.

          

A jó hír hirdetése mellett pedig fontosnak tartjuk azt is, hogy eloszlassuk azokat téves látásokat és helytelen, bibliátlan tanításokból fakadó nézeteket, amelyek megakadályozzák a cigány embereket abban, hogy kövessék Jézust. Mi ezt a feladatott „romeltakarításnak” nevezzük.

 

Emellett fontos célunk a cigány önazonosság, vagyis az identitás helyreállítása. Szeretnénk, ha gyülekezetünk tagjai olyan, cigányságukra büszke és hovatartozásukat bátran felvállaló emberekké válnának, akik hitük gyakorlása mellett erkölcsi és szociális hátrányaikat behozva fel tudnak zárkózni a társadalomba.

 

12. Miért van szükség a cigány önazonosság helyreállítására?

 

Mivel mi cigányok nem sokat tudunk saját kultúránkról és gyökereinkről, ezért elengedhetetlen az, hogy tiszta, átlátható képet kapjunk önmagunkról. Ha ez meg van, akkor sokkal hatékonyabban és egészségesebben tudjuk Jézust követni, mivel tudjuk azt, hogy kik vagyunk és nem kell egy idegen kultúrát magunkra erőltetni.

 

 

13. Mit tesztek annak érdekében, hogy a céljaitokat megvalósítsátok?

 

Céljainkelérésének érdekében különböző területeken szolgálunk a cigányok felé. Például utcai zenés evangelizációs alkalmakat szervezünk, és személyes életbizonyságaink megosztásával új emberi közösségre teszünk szert. Miután pedig megtér valaki, személyes kapcsolatot ápolunk vele. Különböző programokat szervezünk, és ezek még közelebb hoznak minket egymáshoz.

.

14. Hogyan zajlik nálatok egy Istentisztelet?

 

Teljesen kötetlenül, mivel az újszövetségben nem látunk arra bibliai példát, hogy valami szabályhoz lenne kötve. Alkalmainkon minden tag interaktív módon részt vesz. A tanítások világos, érthető módon vannak megfogalmazva. Emellett az Istentisztelet végén egy-egy részt, ami mégsem volt teljesen érthető valaki számára, átbeszélés tárgyává tesszük.

Mivel cigány gyülekezet vagyunk, fontosnak tartjuk, hogy cigány nyelven is imádkozzunk, tanítsunk, és dicsérjük az Urat.

 

 

komment

Címkék: cigány gyülekezet Be mutatkozó szöveg Shalom gyülekezet

A bejegyzés trackback címe:

https://patyamo.blog.hu/api/trackback/id/tr866510819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása